Amerika vizesi nasıl alınır ve püf noktaları nelerdir?

     Amerika Birleşik Devletleri, öğrencisinden, işçisine, işsizsine veya seyahat etmek isteyenlerine kadar eğitim, ekonomi ve refah yönünden herkesi cezbediyor. ABD hükümeti ise bu olayın önüne geçmek için dünyadaki çoğu ülkeden vize istiyor; Türkiye'de bunlardan bir tanesi. Ne yazık ki vize işlemleri Türkiye ile ABD arasındaki gerilimli zamanlarda olumsuz yönden etkileniyor. Örneğin, rahip Brunson krizi zamanında Türk vatandaşlara vize alma konusunda bir çok zorluk çıkarılmıştı. Bu sebeple böyle gerimli dönemlerde vize başvurusu yapmanızı tavsiye etmem. Bu ön bilgilerden sonra ABD vize sürecini üç bölüme bölebiliriz:

1. Pasaport işlemi
2. Online vize başvurusu
3. Sözlü mülakat

1. Pasaport işlemi

Pasaport bir vatandaşın kendi ülkesinden diğer yabancı ülkelere seyahat etmesini sağlayan bir defterdir. Eğer pasaportunuz yoksa -birkaç ülke hariç- dünyadaki hiçbir ülkeye seyahat edemezsiniz yani yurtdışına çıkamazsınız. Vize için bir pasaport gerekli. İlk önce T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden bir randevu almanız gerekli. Pasaport üçe ayrılır: bordo, gri ve yeşil pasaport. Bordo pasaport, İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Gri pasaport, yurt dışına devlete türlü hizmet için gidenlere, sadece görev sürelerini kapsayacak süre için verilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaport ise kamu görevlilerine ve bürokratlara veriliyor. Eğer babanız veya anneniz kamu görevlisi ve memurluk derecesi 1, 2 veya 3. derecede ise siz de bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Yeşil pasaport ise size 160 ülkede vize kolaylığı sağlıyor. Eskiden pasaport işlemleriyle emniyet müdürlükleri ilgileniyordu. Şimdi bu işi nüfus müdürlükleri devraldı. İlgili web sitede formu doldurduktan sonra pasaport, harç ve defter bedeli ödüyorsunuz. Bunu ister nüfus müdürlüklerinden, ister anlaşmalı bankalardan, ister de internet bankacılığından ödeyebilirsiniz. 1 yıllık pasaport için 284,40 TL Pasaport Harcı + 133,50 TL Defter Bedeli = 381,90 TL ödemeniz gerekir. 10 yıllık pasaport için 811,60 TL Pasaport Harcı + 133,50 TL Defter Bedeli = 945,10 TL ödemeniz gerekir. Eğer öğrenciyseniz sadece defter bedeli ödemeniz yeterli. 25 yaşına kadar bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Daha sonra seçtiğiniz ilçe nüfus müdürlüğüne -bordo için ilçe, yeşil ve gri için il nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekli- giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Kimlik kartınız ve iki adet biyometrik fotoğrafınız başvuru için gerekli. Başvurunuz yaptıktan sonra 5 ile 7 gün içinde pasaportunuz belirttiğiniz adresinize teslim ediliyor. Pasaport almak için yapmanız gereken işlemler bu kadar. Gelelim vize başvurusuna.

2. Online vize başvurusu

https://ais.usvisa-info.com/ adresinden gerekli adımları takip ederek gerçeğe uygun bir şekilde formu doldurunuz. Bu form gayet uzun bir süreç ve zaman alıcı. Tüm istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun. Sonda ise sizden bir fotoğraf isteyecek. Online olarak bir vesikalık fotoğraf yükleyin. Zaman kısıtlıysa ve vesikalık fotoğrafınız o anda yoksa bir kamera ile de bir fotoğraf çekebilirsiniz. Ama kabul etmeme olasılığı yüksektir. Sonra ise ABD başkonsolosluğundan uygun bir tarihte randevu alıyorsunuz. En son kısım ise ödeme kısmı, bu o anki döviz değerine göre farklılık gösterir. Tüm bu işlemleri bitirdikten sonra başvuru ve randevu süreci bitti demektir.

3. Sözlü mülakat

Mülakat deyince insanların aklına kapalı ve boş bir odada sizi bir sandalyeye oturtacaklar, tepenizde tek bir yanan lamba ve iki Amerikan size sinirli bir şekilde art arda ayakta İngilizce sorular soracak diye bir şey geliyor. Ama öyle değil. Lokasyona şık bir kıyafet giyerek gelin. Yani spor ve paspal bir şekilde gelmenizi tavsiye etmem. Çünkü mülakat yapan kişide bir güven oluşturmanız gerekli. Hatta gelmeden önce internetten sorulan sorulara bile çalışabilirsiniz. Verilen günde ve verilen saatten yarım saat önce başkonsoloslukta olun. İstanbul için başkonsolosluk Sarıyer Maslak'ta. Beni daha ilk şaşırtan şey mimari güvenlik. Ben başkonsolosluğun 10 metre yükseklikte burçlarla çevrili falan olduğunu hayal ediyordum. Şöyle; bina bir eğimli bir tepeye inşa edilmiş. İki binadan oluşuyor ve bir diğerine sadece bir asansörle ulaşılabiliyor. İlk önce ilk girişte korumalar ve polisler ve bir adet de TOMA var. Korumaların pazularında Amerikan bayrağı var. Girerken ilk önce sizin pasaportunuzu ve randevunuzu kontrol ediyorlar. Bunu geçtikten sonra güvenlikten geçiyor ve içeriye telefon, bilgisayar, çakmak ve çanta sokmak yasak. X-rayden geçip - kemerinizi bile çıkartıyorsunuz- bahsettiğim asansöre yürüyorsunuz ve bir üst kata çıkıyorsunuz. Mülakat yeri tıpkı bir banka gibi. İlk önce kapıda online başvuru yaptığınız belgeyi ve tekrar pasaportunuzu gösteriyorsunuz ve sıra numarası alıyorsunuz. Mülakatı gişelerden yapıyorsunuz. Toplam 6 gişe var; bunun 5 tanesi mülakat, diğeri parmak izi için. İlk önce parmak izi için sıraya girip bekliyorsunuz. Ben yaklaşık 5 dakikaya yakın bekledim. Gişeler kurşun geçirmez camla korunuyor ve bombeli bir boşluktan gerekli belgelerinizi veriyorsunuz. Parmak izi için tatlı bir Japon veya Çinli bir kadın vardı. İlk sağ, sonra sol dört parmak izinizi daha sonra iki baş parmağınızı tatlı bir Türkçe ile okutmanızı söylüyor. Sonra sıranızı bekliyorsunuz. Sorulan soruları oturduğunuz yerden duyma şansınız var. Benim sıram geldiğimde gayet emin ve dik bir şekilde gişeye yürüdüm ve gülümseyerek ''Hi, how are you?'' dedim. Bu önemli bir hareket. Asık, heyecanlı ve endişeli bir suratla karşılamayın. Mülakat esnasında sürekli gülümseyin ve emin ve dik durun. Soruları cevaplarken genellikle tek kelime veya tek cümle ile cevap verin. Ayrıntı verirseniz onunla da ilgili sorular soracaktır size. Mesela, 
- Why do you want to go to USA? (Neden ABD'ye gitmek istiyorsun?)
+ I am going to visit some places and my uncle is there. He works in Texas etc. ( Belirli yerleri ziyaret edeceğim ve orada amcam var. Texas'ta çalışıyor vs.)
Bu sefer size amcanızla ilgili sorular sormaya başlayacak. Mesleği ne, kaç yaşında, hatta gelirini bile isteyebilir. Eğer tek başınıza müracaat yapıyorsanız tekrar geri döneceğinizi belirtin. Zira bu vize alma işinizi kolaylaştırabilir. Ayrıca bir grup ile gitmeniz vize işinizi kolaylaştıracaktır. Tek başınıza gidecekseniz bir vize alma firmasından yardım almanızda fayda var. Tekrar geri döneceğinizi inandırmak çok önemli. Ben bir kısa saçlı bir kadınla mülakatı yaptım. Gülümseyerek merhaba, nasılsınız dedim ama kadın direkt benden pasaportumu istedi. Buna aldırış etmeyin ve siz yine gülümsemeye devam edin. Fakat çok da laubali olmayın. Sadece sorulan sorulara kısa ve öz cevap verin.  Bana sorduğu sorular: 'Neden gitmek istiyorsun?' Ben eğitim gezisi ve turistik dedim. Eğitim gezisi ile neyi kastediyorsun? dedi. Ben de üniversitemiz ile birlikte George Mason Üniversitesi'ni ve belirli yerleri ziyaret edeceğiz dedim. Daha sonra benden transkripsiyon istedi. Bende hazırlık öğrencisi olduğum için böyle bir belge yoktu. Onun yerine öğrenci belgesini verdim. Bu olay beni biraz heyecanlandırmıştı. Sonra arkadan bir kadın bu üniversitenin davetiyesini gösterince öğrenci belgesini inceledi. Ama şunu söylemeliyim ki ucuz kurtulmuşum. Benden önce ve sonra birkaç grup arkadaşımı bu sebeple eksik belge olduğu için geri çevirip bu transkripsiyonu(öğrenci karnesi gibi bir şey) istemişler. Öğrenci iseniz mutlaka bu belgeyi getirin. Herkesi aynı adette ve aynı soruları mı soruyorlar? Hayır. Bana iki soru sordu, bazılarına 4-5 soru sordu. En çok sorulan sorular şunlar:
- Neden gitmek istiyorsunuz?
-Ne kadar, nerede kalacaksınız?
-Finansmanınızı kim karşılayacak?(Bunu orada kaçak kalma ihtimaliniz var mı diye sorarlar.)
-Babanızın mesleği ne?
-Öğrenciysen, hangi bölümde okuyorsunuz?
-Daha önce hiç yurt dışına çıktınız mı?(İran, Rusya veya Venezuela'ya gittiyseniz sorun demektir ya da İsrail yerine Filistin derseniz.)
-ABD'de herhangi bir akrabanız var mı?(Bunu orada kaçak kalma ihtimaliniz var mı diye sorarlar.) vs.
Tavsiyem bu sorulara önceden çalışmanız ve mülakat esnasında sakin, emin ve güler yüzlü olmanız. Daha sonra kadın daha önce hiç yurt dışına çıkıp çıkmadığımı sordu. Ben de hayır dedim ve pasaportumu alıp onay kağıdını verdi. Teşekkür edip oradan ayrıldım. Amel defterini alır gibi pasaportunuz alınıp vizenizin onaylandığına dair bir kağıt aldıysanız vize almışsınız demektir. Yok eğer pasaportunuz geri verdiyse ya ret almışsınız ya da eksik belge var demektir veya çeşitli renklerde kağıt verip belgeniz eksikse eksik belgeyi isterler. Neden reddedildiğiniz ise belirtilmez. Ayrıca mülakat esnasında içeriki duvarda Türkiye'nin yedi bölgesi farklı renklere ayrılmış bir harita gördüm.. Örneğin Güneydoğu Anadolu kahverengi, Doğu Anadolu kırmızı, Karadeniz mordu. Haritanın yarısının üstüne başka bir kağıt konmuştu. Yüksek ihtimal kütüğünüzün hangi bölgede olduğu da değerlendiriliyor. Vizeniz onaylandı ise hayırlı olsun. Vizeniz belirttiğiniz adresin PTT şubesine bir hafta içinde gelecektir ve oradan alacaksınız. Tüm işlemler bu kadar, macera dolu Amerika'nın keyfini çıkarabilirsiniz!



Yorumlar

Popüler Yayınlar